Mechanizm podzielonej płatności – ocena nowej regulacji - Nowak-Piechota, Aneta (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Celem artykułu jest ocena przepisów dotyczących mechanizmu podzielonej płatności. W pierwszej kolejności omówiono istotę i modele tego mechanizmu. Następnie wskazano na regulacje w tym zakresie obowiązujące w innych państwach. Analizie zostały poddane także przepisy wprowadzające split payment w Polsce. Na koniec zwrócono uwagę na korzyści i zagrożenia związane z mechanizmem podzielonej płatności.