Podatkowe i niepodatkowe instrumenty odpowiedzialne za osłabienie atrakcyjności Chin z perspektywy zagranicznego kapitału - Yusen, Tan (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
W artykule przeanalizowano kwestie związane z osłabieniem atrakcyjności Chin z perspektywy zagranicznego kapitału, po wprowadzeniu w 2008 r. nowych regulacji dotyczących podatku dochodowego od osób prawnych, które zlikwidowały wcześniejsze preferencje podatkowe dla zagranicznych inwestorów oraz wprowadziły korzystne instrumenty polityki podatkowej dla różnych rodzajów specjalnych stref podatkowych. W artykule przedstawiono empiryczne dowody i główne czynniki powodujące osłabienie przyciągania inwestycji zagranicznych. Przeanalizowano w nim także główne narzędzia podatkowe i środki pozapodatkowe przyjęte przez chiński rząd centralny i władze regionalne, których celem jest poprawa konkurencyjności Chin w zakresie przyciągania zagranicznego kapitału. Głównym wkładem tego artykułu jest dyskusja na temat dobrych praktyk Chin w zakresie wykorzystywania środków niepodatkowych w celu przyciągnięcia kapitału zagranicznego, co skutecznie zapobiega szkodliwej międzynarodowej konkurencji podatkowej. Innym wkładem tego artykułu jest dyskusja na temat podstaw ekonomicznych (tj. chińskiej siły porównawczej i własności państwowej gruntów), dzięki którym te środki pozapłacowe są wykonalne. Dobra praktyka Chin w zakresie przyjmowania środków niepodatkowych i wykorzystywania ich siły porównawczej ma wartość odniesienia dla innych krajów importujących kapitał na świecie.