Karta Praw Podatnika w polskim systemie podatkowym w świetle doświadczeń zagranicznych - Sęk, Małgorzata (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Celem artykułu nie jest omówienie formy i treści Karty Praw Podatnika w poszczególnych państwach, lecz dokonanie pewnych uogólnień na podstawie analizy rozwiązań funkcjonujących w różnych systemach prawnych oraz proponowanych w ramach międzynarodowych inicjatyw mających na celu upowszechnienie i ujednolicenie koncepcji Karty. Uogólnienia te będą podstawą do sformułowania w zakończeniu artykułu wstępnych wniosków dotyczących roli, formy i treści, jaką mogłaby przybrać Karta w warunkach polskiego systemu podatkowego.