Opodatkowanie dochodów zagranicznej spółki kontrolowanej w orzecznictwie sądów administracyjnych - Wrzesińska-Nowacka, Aleksandra (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Autorka analizuje orzecznictwo sądów administracyjnych dotyczące zagranicznej spółki kontrolowanej. Orzeczenia zapadły w sprawach ze skarg na indywidualne interpretacje przepisów prawa podatkowego. Zwraca uwagę na uwzględnianie przez sądy przy wykładni regulacji o CFC celu regulacji i dość szerokie interpretowanie pojęć: „udział w kapitale”, „przychody pasywne”. Wyraża pogląd, że wprowadzenie tych rozwiązań również w odniesieniu do osób fizycznych, mimo braku takiego obowiązku wynikającego z prawa unijnego, mogło być reakcją ustawodawcy na działania podatników – osób fizycznych, zmierzające do wykorzystania spółek zagranicznych osiągających przychody pasywne do obniżenia opodatkowania.