Rozwój koncepcji treści ekonomicznej (substance) w Wielkiej Brytanii - Rusek, Joanna (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Jednym ze sposobów przeciwdziałania unikaniu opodatkowania jest poszukiwanie i badanie w działaniach podatników elementu treści ekonomicznej (ang. substance). Może to nastąpić w formie opartych na elementach substance doktryn orzeczniczych, a także w formie konkretnych zapisów ustawowych (np. skodyfikowanych klauzul ogólnych przeciwko unikaniu opodatkowania). W Wielkiej Brytanii doktryny orzecznicze oparte na koncepcji substance nie znalazły szerszego zastosowania. W szczególności na gruncie brytyjskim nie przyjęły się doktryny funkcjonujące np. w Stanach Zjednoczonych (economic substance, business purpose, substance over form). Natomiast doktryny wypracowane przez rodzime orzecznictwo (zasada Ramsay, New Approach) ostatecznie nie dały możliwości rozstrzygania na podstawie treści ekonomicznej, z pominięciem litery prawa. Element treści ekonomicznej został natomiast w sposób pośredni uwzględniony w brytyjskiej klauzuli ogólnej przeciwko nadużyciu prawa podatkowego.