Towards the Definitive VAT System – Update on the Implementation of the VAT Action Plan - Nykiel-Mateo, Anna (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Artykuł dotyczy postępów w realizacji planu działania w sprawie VAT w związku z propozycją Komisji dotyczącą podstawowych zasad, na których opierałby się jednolity unijny obszar VAT oraz pewnych krótkoterminowych środków mających na celu poprawę bieżącego funkcjonowania obecnego systemu VAT do czasu, aż docelowy system zostanie w pełni uzgodniony i wdrożony. Artykuł wyjaśnia problemy dotyczące funkcjonowania obecnego, tymczasowego systemu VAT, przedstawia przeanalizowane przez Komisję opcje co do kierunku reformy oraz rozwija uzasadnienie dotyczące preferowanej opcji. Artykuł następnie prezentuje najważniejsze punkty propozycji: podstawowe zasady ostatecznego systemu VAT oraz środki krótkoterminowe dotyczące tzw. call-off stock, numeru identyfikacji VAT, transakcji łańcuchowych oraz dowodu wewnątrz wspólnotowego transportu towarów. Przedstawia on również pojęcie podatnika certyfikowanego, dotyczące kategorii godnych zaufania przedsiębiorstw, wprowadzone w propozycji Komisji.