Przedawnienie deliktu dyscyplinarnego popełnionego przez doradcę podatkowego - Kondej, Mikołaj (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuł omawia problematykę przedawnienia deliktów dyscyplinarnych doradców podatkowych. Autor wskazuje w nim, że regulacja ustawy o doradztwie podatkowym w zakresie przedawnienia jest uboga, odnosząc się explicite jedynie do przedawnienia wszczęcia postępowania i nie regulując przedawnienia karalności czynu. Analizuje on oba wskazane zagadnienia, omawiając m.in. to, jak w świetle orzecznictwa należy rozumieć pojęcie „wszczęcie postępowania dyscyplinarnego”. Na podstawie orzecznictwa Sądu Najwyższego dochodzi on do wniosku, że mimo braku uregulowania explicite w ustawie o doradztwie podatkowej przedawnienia karalności deliktu dyscyplinarnego termin takiego przedawnienia należy odtwarzać na podstawie analogii do przepisów regulujących postępowanie dyscyplinarne wobec adwokatów i radców prawnych.