Restrukturyzacje transgraniczne w świetle klauzuli nieruchomościowej oraz obowiązków spółki nieruchomościowej jako płatnika - Łopatek, Robert (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Skutki podatkowe procesów restrukturyzacyjnych wywołują wątpliwości przede wszystkim z uwagi na wielości podmiotów, które uczestniczą w takich procesach, oraz ich rolę. Celem artykułu jest zatem poddanie analizie klasyfikacji potencjalnego przychodu uzyskanego w wyniku działań restrukturyzacyjnych jako „zysków z przeniesienia własności majątku” w świetle stanowisk reprezentowanych przez organy podatkowe oraz sądy administracyjne. Ponadto rozważona zostanie problematyka obowiązków spółki nieruchomościowej jako płatnika w związku z dokonaniem działań restrukturyzacyjnych.