Charakter prawny decyzji i zobowiązania podatkowego, o których mowa w Dziale IIIA Ordynacji podatkowej - Bartosiewicz, Adam (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Zastosowanie klauzuli generalnej dotyczącej zwalczania unikania i uchylania się od opodatkowania skutkuje powstaniem zobowiązania podatkowego. Zobowiązanie to zasadniczo wiąże się z decyzją Szefa KAS wydawaną w trybie Działu IIIA Ordynacji podatkowej. W niniejszym artykule poświęcono uwagę zagadnieniom związanym z charakterem decyzji, o której mowa, jak również z istotą samego zobowiązania podatkowego powstającego w związku z zastosowaniem klauzuli.