Wynagrodzenie nauczycieli i pracowników naukowych w artykule 21 polsko-brazylijskiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z 2022 r. w świetle polskiej praktyki traktatowej - Sęk, Małgorzata (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Celem artykułu jest analiza zwolnienia skierowanego do wizytujących nauczycieli i pracowników naukowych przewidzianego w art. 21 umowy między Rzecząpospolitą Polską a Federacyjną Republiką Brazylii w sprawie eliminowania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu oraz zapobiegania uchylaniu się i unikaniu opodatkowania podpisanej w Nowym Jorku dnia 20 września 2022 r. Postanowienie polsko-brazylijskiej umowy zostało porównane z jego odpowiednikami w umowach zawartych przez Polskę z innymi państwami. Przeanalizowano klauzule ograniczające lub rozszerzające stosowanie zwolnienia, obecne lub brakujące w art. 21 umowy polsko-brazylijskiej. Przepis oceniono również w świetle kryteriów pożądanej zawartości i/lub jakościowych, jakie taki przepis szczególny powinien spełniać.