Podatek od wyjścia a polsko-brazylijska umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania - Nowak-Piechota, Aneta (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuł porusza problematykę eliminacji podwójnego opodatkowania w sprawach związanych ze stosowaniem podatku od wyjścia (exit tax) w ramach polsko-brazylijskiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania podpisanej w 2022 r. Autorka przedstawia kluczowe cechy polskiego podatku od wyjścia, a następnie zastanawia się, jakie przepisy analizowanej umowy mogą mieć zastosowanie w przypadku obciążenia podatnika podatkiem od wyjścia. W artykule omówiono również art. 24 ww. umowy. Końcowo Autorka zaprezentowała specyficzne rozwiązania przyjęte w umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania innych państw, pozwalające na eliminację podwójnego opodatkowania w razie nałożenia podatku od wyjścia.