Opodatkowanie VAT-em krypto walut - Nykiel-Mateo, Anna (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Od czasu ich stworzenia w 2009 r. kryptoaktywa przekształciły się z dóbr niszowych w aktywa posiadane i wykorzystywane w znacznie szerszym zakresie. Aktywa te stanowią wyzwanie dla decydentów politycznych i administracji podatkowych, ponieważ – jak wskazała OECD – mogą być przenoszone i przechowywane bez udziału tradycyjnych pośredników finansowych oraz bez wiedzy centralnych administratorów o przeprowadzanych transakcjach lub miejscu działalności ich uczestników. Komitet ds. VAT kilkakrotnie omawiał kwestie związane z opodatkowaniem kryptoaktywów, a w szczególności kryptowalut, podatkiem VAT. Dyskusje nad najnowszym Dokumentem roboczym na ten temat, nr 1037 w sprawie opodatkowania kryptoaktywów podatkiem VAT, doprowadziły do przyjęcia Wytycznych mających na celu harmonizację praktyk administracji podatkowych w zakresie kwalifikacji różnych transakcji związanych z kryptoaktywami z punktu widzenia podatku VAT. W artykule wskazano główne wyzwania, z punktu widzenia podatku VAT, związane z kryptowalutami, przy czym skoncentrowano się na najważniejszych dostawach z wykorzystaniem kryptowalut i ich kwalifikacji dla celów podatku VAT. Transakcje te obejmują m.in. tworzenie, weryfikację, walidację i dostawy kryptowalut, ich modyfikację, przechowywanie, transfer i wymianę. Artykuł wyjaśnia w tym kontekście stanowisko Komitetu ds. VAT odzwierciedlone w Wytycznych.