Odpis z podatku dochodowego na rzecz OPP – prawidłowe wsparcie finansowe działalności pożytku publicznego przez podatników w ramach instytucji odpisu z podatku dochodowego? - Supera-Markowska, Maria (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Od 1 stycznia 2004 r. w polskim systemie podatkowym funkcjonuje instytucja odpisu części podatku dochodowego na rzecz organizacji pożytku publicznego. Z prawa do alokacji mogą korzystać podatnicy PIT. Natomiast podatnicy CIT nie mają takiego uprawnienia. Ta sytuacja w polskim systemie prawnym stanowi punkt wyjścia do dalszej analizy prawidłowości finansowego wspierania działalności pożytku publicznego przez podatników w ramach instytucji odpisu z podatku dochodowego, w celu – jeśli zajdzie taka potrzeba – sformułowania pewnych postulatów de lege ferenda.