Konstytucjonalizacja władztwa podatkowego europejskich terytoriów autonomicznych - Bogucka-Felczak, Monika; Kowalski, Patryk (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuł przedstawia wyniki badań komparatystyki prawniczej dotyczącej władztwa podatkowego przyznanego 13 europejskim terytoriom autonomicznym przez prawo konstytucyjne. Materiał badawczy obejmuje: konstytucje państw głównych oraz akty prawne konstytuujące terytoria autonomiczne, a także wybrane publikacje naukowe z zakresu władztwa podatkowego oraz autonomii terytorialnej. Do najważniejszych wyników badań należą m.in.: władztwo podatkowe zostało skonstytucjonalizowane w większości przypadków europejskich terytoriów autonomicznych (11 z 13); władztwo podatkowe zostało uregulowane tylko w 2 konstytucjach (ale w odniesieniu do 7 terytoriów autonomicznych); zakres przyznanego władztwa podatkowego jest zróżnicowany (niektóre normy wymieniają elementy konstrukcyjne podatku, inne określają władztwo podatkowe w sposób bardzo ogólny); przepisy przyznające władztwo podatkowe są chronione przed ich zmianą, ale co do zasady wymagana jest zgoda państwa centralnego; Madera i Azory, zdaniem autorów, charakteryzują się najwyższym stopniem konstytucjonalizacji w zakresie władztwa podatkowego.