Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania Brazylii z Polską w świetle ich aktualnej polityki i praktyki traktatowej - Kukulski, Ziemowit (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuł dotyczy umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu oraz zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania i unikania opodatkowania między Brazylią i Polską, podpisanej 20 września 2022 r. w kontekście współczesnej polityki i praktyki umów podatkowych Brazylii i Polski. Autor analizuje jej główne cechy w porównaniu ze stanowiskiem Brazylii i Polski wobec Konwencji Wielostronnej implementującej środki prawa traktatowego mające na celu zapobieganie erozji podstawy opodatkowania i przenoszenia zysku oraz zmian wprowadzonych do Konwencji Modelowej OECD i Konwencji Modelowej ONZ w 2017 r., a także inne regulacje w niej zawarte, które mają istotne znaczenie w polityce i praktyce traktatowej obu państw. Badania koncentrują się wokół tezy, czy i w jakim stopniu umowa Brazylii z Polską stanowi przykład unikalnej bilateralnej umowy podatkowej o specyficznych cechach, czy też może stanowić swoisty wzorzec dla bilateralnych umów podatkowych: Brazylii – z innymi państwami członkowskimi OECD oraz Polski – z innymi państwami Ameryki Południowej.