Aktualizacje Konwencji Modelowej ONZ w sprawie unikania podwójnego opodatkowania między państwami rozwiniętymi a rozwijającymi się i ich wpływ na praktykę traktatową państw - de Goede, Jan J.P. (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Autor przedstawia przegląd najważniejszych zmian w tekście Konwencji Modelowej ONZ w spawie unikania podwójnego opodatkowania między państwami rozwiniętymi a rozwijającymi się dokonanych w latach 2017 i 2021 oraz możliwe interakcje pomiędzy dwoma nowymi najważniejszymi postanowieniami Konwencji Modelowej ONZ: art. 12A dotyczącym opłat za usługi techniczne oraz art. 12B dotyczącym dochodów z zautomatyzowanych usług cyfrowych oraz Filaru Pierwszego i Filaru Drugiego.