Evolution of Tax Purpose and the Relevance of Property Right Institution for Taxation on Forest - Yusen, Tan (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2016)
W 2015 r. Chiny zajęły piąte miejsce pod względem całkowitej powierzchni lasów na świecie. Ponadto odnotowano najszybszy wzrost całkowitej powierzchni lasów w skali światowej, co sprawia, że problematyka opodatkowania lasów w Chinach jest niewątpliwie warta analizy. W niniejszym artykule przeanalizowano główne trendy w zakresie opodatkowania lasów w ujęciu historycznym, w tym zwłaszcza w okresie przejścia z gospodarki rolno-towarowej do gospodarki uprzemysłowionej, co może stanowić cenne doświadczenie dla niektórych krajów rozwijających się. Autorka wykazała w nim, iż w starożytnych Chinach głównym celem poboru podatków od lasów był głowinie cel fiskalny, zaś w okresie ChRL, przed uprzemysłowieniem, głównym celem opodatkowania lasów było zrównoważenie podziału gruntów między produkcję zboża a produkcję leśną. W epoce postindustrialnej podatek leśny staje się narzędziem walki z zanieczyszczeniem środowiska spowodowanym industrializacją i urbanizacją. Ratio legis wprowadzenia podatku leśnego, jak wynika z przeanalizowanych projektów aktów normatywnych regulujących problematykę wydatków publicznych gospodarce leśnej i zasad udzielania niektórych subsydiów dla leśnictwa, jest wykorzystanie funkcji ekologicznej lasów w procesie ochrony środowiska naturalnego. Artykuł ten zawiera także porównanie rozwiązań obowiązujących w Chinach do państw, które przeszły, podobnie jak ChRL, proces transformacji gospodarki planowej w gospodarkę rynkową w perspektywie reformy swoich instytucji regulujących prawo własności lasów, a także analizę sformułowanych celów polityki podatkowej w zakresie leśnictwa wynikających ze złożoności różnych praw własności lasów.