Opodatkowanie dochodów z pracy w Republice Czeskiej - Radvan, Michal (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2016)
W tekście wskazuje się na podatek dochodowy płacony przez pracowników w Republice Czeskiej i zajmuje się budową podatku, a zwłaszcza podstawy opodatkowania. Pracownicy muszą obliczyć swój podatek od tak zwanego super-brutto wynagrodzenia, to jest płaca brutto powiększona o składki na ubezpieczenie społeczne płacone przez pracodawcę (dodatkowe 34% wynagrodzenia brutto). Hipotezą, którą należy potwierdzić lub potępić jako główny cel artykułu, jest: Super-brutto wynagrodzenie jest unikalnym instytutem podatkowym w porównaniu z innymi krajami i powinno zostać zlikwidowane. Artykuł opisuje regulacje prawne w tym obszarze de lege lata i definiuje mocne i słabe strony aktualnego rozporządzenia. Na koniec proponowane są propozycje de lege ferenda.