Opodatkowanie dochodu z działalności gospodarczej w Republice Czeskiej - Radvan, Michal (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2015)
W tekście wskazuje się na podatek dochodowy płacony przez przedsiębiorców w Republice Czeskiej i zajmuje się konstrukcją podatku, a zwłaszcza podstawy opodatkowania. Przedsiębiorcy mają możliwość korzystania z tak zwanych kosztów ryczałtowych. Głównym celem artykułu jest potwierdzenie lub obalenie hipotezy, że te ryczałtowe wydatki są bardzo wysokie w porównaniu do innych krajów. Artykuł opisuje i analizuje prawne uregulowania w tym obszarze de lege lata i definiuje mocne i słabe strony aktualnego rozporządzenia. Na koniec proponowane są propozycje de lege ferenda.