Opodatkowanie dochodów z kapitałów pieniężnych w bilateralnych umowach w sprawie unikania podwójnego opodatkowania dochodu i majątku zawartych przez Polskę z Republiką Czeską, Węgrami i Słowacją – ostatnie zmiany - Kukulski, Ziemowit (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2015)
Artykuł dotyczy opodatkowania dochodów z kapitałów pieniężnych na gruncie bilateralnych umów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania dochodu i majątku zawartych przez Polskę z Republiką Czeską, Węgrami i Słowacją. Autor analizuje w nim wpływ rekomendacji KM OECD i KM ONZ na polską praktykę traktatową w odniesieniu do opodatkowania dywidend, odsetek i należności licencyjnych, w tym w umowach Polski z Republiką Czeską, Węgrami i Słowacją. W ocenie Autora, umowy Polski z tymi państwami łączą rozwiązania oparte na KM OECD jeśli chodzi o eliminację podwójnego opodatkowania dywidend i odsetek oraz na KM ONZ w zakresie należności licencyjnych. Podobieństwo norm rozdzielających roszczenia podatkowe w odniesieniu do tych kategorii przychodów (dochodów) rodzi podobne problemy związane ze stosowaniem tych umów. Problemy te koncentrują się wokół właściwej kwalifikacji prawnej dla celów opodatkowania dywidend wypłacanych przez spółkę komandytowo-akcyjną zagranicznym akcjonariuszom zanim Polska zmieniła w 2013 uregulowania w tym zakresie obowiązujące w podatku dochodowym od osób prawnych oraz należności licencyjnych. W przypadku należności licencyjnych, zastosowanie właściwej normy rozdzielającej roszczenia podatkowe między umawiające się państwa jest utrudnione ze względu na szeroką, opartą na KM ONZ, definicję „należności licencyjnych. Zarówno jedno jak i drugie zagadnienie dotyczy bilateralnych umów podatkowych zawartych przez Polskę z Republiką Czeską, Węgrami i Słowacją; Autor ilustruje je analizując najnowsze orzecznictwo polskich sądów administracyjnych.