Świadomość podatkowoprawna podmiotów administracji rządowej - Nowak, Ireneusz (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2022)
Artykuł podejmuje tematykę szeroko rozumianej świadomości podatkowoprawnej podmiotów administracji rządowej, co do zasady z obszaru danin publicznoprawnych. Podstawowym celem rozważań jest ukazanie, na podstawie Krajowej Administracji Skarbowej oraz pakietu ustaw pt. Podatkowy Polski Ład/Niskie Podatki, tzw. rozdźwięku pomiędzy celami deklarowanymi przez kierownictwo Krajowej Administracji Skarbowej oraz Ministerstwa Finansów a rzeczywistością. Co więcej, zasadnicza wątpliwość, którą autor próbuje wyjaśnić, sprowadza się do pytania: „Czy osoby powoływane na kierownicze stanowiska w administracji podatkowej/skarbowej powinny mieć »sprofilowane« wykształcenie oraz »ukierunkowane« doświadczenie w zakresie wymiaru, poboru i egzekucji danin publicznoprawnych?”.