Transakcje zabezpieczające cenę (hedging) – skutki regulacyjne i podatkowe - Knawa, Katarzyna; Stolarski, Konrad (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2020)
Zmienność kosztów ponoszonych w procesie wytwarzania towarów lub usług powoduje, że powszechną praktyką jest zawieranie transakcji zabezpieczających (hedging), których celem jest utrzymanie rentowności transakcji. Rezultat kontraktów terminowych często bywa przedmiotem rozliczeń pomiędzy sprzedawcą a nabywcą. Celem artykułu jest przedstawienie konsekwencji rozliczeń z tytułu transakcji zabezpieczających na gruncie przepisów regulacyjnych oraz podatkowych. W szczególności w artykule przeanalizowano to, czy rozliczenia z tytułu hedgingu mogą podlegać restrykcjom właściwym dla działalności maklerskiej oraz czy przepływy pieniężne z tego tytułu winny być uznawane za mechanizm korekty ceny, czy też za odrębną transakcję dla celów podatkowych.