Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 5 lutego 2020 r., sygn. I SA/Bd 732/19 - Graczyk, Rafał (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2020)
Glosowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego dotyczy przede wszystkim zakresu pojęcia „podatnik VAT” przy sprzedaży nieruchomości oraz problemów pojawiających się w praktyce w związku z działaniami podjętymi przez sprzedającego. Autor dokonuje krytycznej analizy tezy postawionej w orzeczeniu oraz porusza problematyczne zagadnienia związane z aktywnością sprzedającego podejmowaną w celu podniesienia wartości lub uatrakcyjnienia nieruchomości.