Glosa częściowo aprobująca do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 8 czerwca 2018 r., sygn. III SA/Wa 2354/17 - Wielec, Michał (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Glosa dotyczy budzącego wątpliwości w doktrynie problemu stosowania przepisów klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania w aspekcie intertemporalnym. Autor glosy nie zgadza się z przedstawionym w orzeczeniu poglądem, że przepisy klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania mogą być każdorazowo stosowane do korzyści podatkowych osiągniętych na skutek czynności podjętych w stanie prawnym sprzed nowelizacji. Rozumienie reguły międzyczasowej w ten sposób może bowiem prowadzić do prawnej rekwalifikacji na niekorzyść podatnika faktów prawnych w zamkniętych już sytuacjach prawnych, co nie daje się pogodzić z konstytucyjną zasadą nieretroakcji prawa. W opinii autora nie można in abstracto ani wykluczyć, ani dopuścić stosowania przepisów klauzuli do stanów faktycznych z elementem dawnym. Badanie dopuszczalności retrospektywnego stosowania przepisów Ordynacji podatkowej powinno się bowiem odbywać ad causam, na gruncie konkretnych stanów faktycznych.