Wykorzystanie koncepcji substance z perspektywy międzynarodowych regulacji podatkowych - Rusek, Joanna (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie rozmaitych sposobów wykorzystania koncepcji treści ekonomicznej (substance) na gruncie międzynarodowym. Z tej perspektywy w pierwszej kolejności analizie zostały poddane prace prowadzone w ramach projektu BEPS. Rozważane było także posługiwanie się pojęciem substance przez Modelową Konwencję OECD. Biorąc pod uwagę powyższe regulacje, koncepcja treści – rozumianej jako tworzenie wartości przy uwzględnieniu rzeczywiście pełnionych funkcji, zaangażowanych aktywów, zatrudnionych pracowników, ponoszonego ryzyka różnego rodzaju – została uznana za szczególnie użyteczną dla przeciwdziałania negatywnemu zjawisku unikania opodatkowania.