Recharakteryzacja i pominięcie czynności prawnych na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych przed 1 stycznia 2019 r. - Nykiel, Włodzimierz; Wilk, Michał (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Celem artykułu jest ustalenie, czy organy podatkowe były uprawnione do recharakteryzacji i pominięcia czynności prawnych dokonanych przez podatników w stanie prawnym przed 1 stycznia 2019 r. W szczególności zaś zbadanie, czy podstawą prawną w tym zakresie mogły być Wytyczne OECD w sprawie cen transferowych dla przedsiębiorstw wielonarodowych oraz administracji podatkowych. Autorzy dochodzą do wniosku, że tego rodzaju działanie było pozbawione podstaw prawnych ze względu na treść art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz brak możliwości odwołania się do Wytycznych OECD. Jest to dokument o niewiążącym charakterze i nie stanowi źródła prawa powszechnie obowiązującego w Polsce.