Zmiany w podatku akcyzowym - Bronicki, Wojciech (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Najistotniejsze zmiany w podatku akcyzowym, pod hasłem uproszczeń i ułatwień prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wyrobów akcyzowych, to przede wszystkim: zerowa stawka dla gazu ziemnego CNG i LNG przeznaczonego do napędu silników spalinowych, wyłączenie z zakresu definicji ubytków strat powstających podczas produkcji piwa i wyrobów winiarskich, zastąpienie papierowego dokumentu dostawy – dokumentem w postaci elektronicznej (e-DD), wprowadzenie na terytorium kraju możliwości podziału przemieszczenia w przypadku wyrobów energetycznych przemieszczanych transportem kolejowym (spliting). Zmiany te stanowią ułatwienia i uproszczenia dla prowadzenia działalności, system poboru podatku akcyzowego dzięki systemowym rozwiązaniom okazał się bowiem najszczelniejszym systemem poboru podatków na tle przyrostów uzyskiwanych w innych podatkach, który nie wymaga zmian systemowych.