Problematyka podziału majątku polikwidacyjnego spółki z o.o. ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia wydania jego składników w formie rzeczowej w świetle prawa podatkowego - Tychmańska, Aleksandra (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
W artykule zostało przeanalizowane zagadnienie podziału majątku polikwidacyjnego spółki z o.o. pomiędzy jej wspólników, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki wydania jego składników w formie rzeczowej. Przyczynkiem do analizy niniejszego zagadnienia była niejednolita linia orzecznicza sądów administracyjnych w zakresie uznania, czy czynność wydania majątku polikwidacyjnego w formie rzeczowej prowadzi do powstania po stronie spółki przychodu. Autorka skupia się zarówno na regulacjach prawa podatkowego, jak też prawa handlowego oraz zasad rachunkowości w odniesieniu do tej kwestii.