Kontrowersje wokół tzw. uszczelniania systemu podatkowego w kontekście ostatnich zmian odnoszących się do podatku od towarów i usług - Kopyściańska, Katarzyna (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Przedmiotem rozważań jest analiza dokonanych wybranych zmian, które zwykło się powszechnie nazywać „uszczelnianiem systemu podatkowego”. Jest to reakcja na te zachowania obrotu prawno gospodarczego, które można kwalifikować jako nadużycia systemu podatkowego. Artykuł stanowi zestawienie najistotniejszych w ocenie autora możliwych środków reakcji prawnej na zaistnienie w obrocie zdarzeń, których konsekwencją jest naruszenie lub zagrożenie naruszenia interesów finansowych państwa, w tym w szczególności wystąpienie zjawiska określanego normatywnie w dogmatyce prawa karnego jako uszczuplenie podatków. W artykule poruszona zostanie problematyka możliwych sposobów przeciwdziałania „nieszczelności” w systemie podatkowym, ze wskazaniem mechanizmów właściwych dla konstrukcji prawnej i specyfiki podatku od towarów i usług. Istniejące regulacje prawne nie są wystarczające, aby uniknąć występowania nadużyć fiskalnych, konstrukcja samego podatku i zasady ustalania stawek są źródłem występujących zagrożeń, oczekiwania jakie UE i państwa członkowskie pokładają w podatku od wartości dodanej nie są spełnione.