Grunty rolne zajęte na prowadzenie działalności gospodarczej a podatek od nieruchomości - Michalak, Alicja (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
W artykule omówione zostały kwestie związane z opodatkowaniem podatkiem od nieruchomości gruntów rolnych zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej. Pojęcie gruntów zajętych na działalność gospodarczą nie jest uregulowane wprost w polskich przepisach. W artykule została więc przeprowadzona analiza orzecznictwa sądowego, wykładni systemowej oraz poglądów pojawiających się w doktrynie.