Konstrukcja podatku od nieruchomości a zasady prawidłowej legislacji - Urbaniak, Ewa (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Artykuł porusza kwestie przestrzegania przez ustawodawcę zasad prawidłowej legislacji przy tworzeniu podstawowych elementów konstrukcyjnych podatku od nieruchomości. Podjęta tematyka ma doniosłe znaczenie zarówno w odniesieniu do organów stosujących prawo jak i względem podatnika zobowiązanego niejednokrotnie do dokonania samoobliczenia. Nieprzestrzeganie zasad prawidłowej legislacji przy kreacji elementów konstrukcyjnych podatku skutkuje licznymi kontrowersjami interpretacyjnymi, które przekładają się na powstawanie sporów na linii organ – podatnik, stosowanie środków przymusu względem podatnika czy też na efektywność danego źródła dochodowego. Dlatego też omawiana problematyka jest szczególnie istotna dla finansów komunalnych. Podatek od nieruchomości stanowi bowiem jedno z najważniejszych źródeł podatkowych gmin w Polsce.