Zastosowanie sztucznej inteligencji do prawa podatkowego: Spojrzenie w przeszłość, teraźniejszość i przyszłość - Kuźniacki, Błażej (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Artykuł koncentruje się przede wszystkim na potencjale zastosowanie sztucznej inteligencji do prawa podatkowego. Główne pytanie badawcze dotyczy możliwości uzyskania wsparcia ze strony sztucznej inteligencji przez podatników, organy podatkowe i sądy w zakresie stosowania prawa podatkowego. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na to pytanie badawcze poprzez przedstawienie genezy, obecnego stanu oraz potencjału rozwojowego zastosowania sztucznej inteligencji do prawa podatkowego.