Fundacja rodzinna – nowy podatnik podatku dochodowego od osób prawnych - Mariański, Adam (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Ustawa o fundacjach rodzinnych wprowadziła do polskiego porządku prawnego nowy rodzaj osoby prawnej. Co do zasady fundacja rodzinna jest podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych zwolnionym podmiotowo z podatku dochodowego od osób prawnych. Jest ona jednak opodatkowana od dochodów z tytułu niedozwolonej działalności gospodarczej, a także od niektórych przychodów z najmu. Dodatkowo fundacja jest podatnikiem, a nie płatnikiem, z tytułu wypłaty świadczeń na rzecz beneficjentów. Celem artykułu jest analiza sytuacji prawnopodatkowej fundacji rodzinnej jako podatnika, a temu służy przede wszystkim ocena wprowadzonych rozwiązań. Pozwoli to także sformułować wnioski de lege ferenda.