Teoria dochodu rynkowego a konstrukcja niemieckiego podatku dochodowego od osób fizycznych - Orłowski, Janusz; Frotscher, Pierre (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Teoria dochodu rynkowego (niem. Markteinkommenstheorie), przedstawiona w latach siedemdziesiątych XX wieku przez H.G. Ruppego, spotkała się z dużym zainteresowaniem w niemieckiej nauce prawa podatkowego i częściowo w orzecznictwie sądów. Jej podstawą jest teza, że przedmiotem podatku dochodowego może być dochód wygenerowany w wyniku zamierzonego, zgodnego z prawem udziału osoby w transakcjach rynkowych. Wyklucza się tu z opodatkowania dochody okazjonalne (niezarobkowe, np. z hobby) oraz spadki i darowizny. Ważnym czynnikiem jest ocena wpływu dochodów na zdolność poniesienia podatku dochodowego.