Wpływ wspólnot poznawczych na regulacje cen transferowych - Lipka, Krzysztof (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuł analizuje wpływ wspólnot poznawczych na procesy tworzenia i recepcji standardów cen transferowych. Standardy te opracowywane są niemal wyłącznie w jednej organizacji – OECD. Wzorce są następnie inkorporowane do systemów prawnych poszczególnych państw. W efekcie normy krajowe są odzwierciedleniem rozwiązań tworzonych przez międzynarodowych ekspertów tej organizacji. Zarówno na proces tworzenia standardów, jak i ich recepcję do prawa krajowego znaczący wpływ mają krajowe i międzynarodowe wspólnoty poznawcze. Narzucają one formę dyskursu i ograniczają wpływ osób spoza wspólnoty na ostateczny kształt rozwiązań. Stan taki ułatwia powstawanie jednolitych rozwiązań globalnych, jednak rodzi wiele poważnych wątpliwości związanych z demokratyczną kontrolą tworzenia prawa, dominacją rozwiązań korzystnych dla krajów wysoko rozwiniętych czy też kwestią lobbingu.