Dyskusja nt. problemów międzynarodowych aspektów podatkowych związanych z inwestycjami chińskich przedsiębiorstw w Brazylii - Yusen, Tan (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Brazylia jest członkiem „Złotego” BRICS i największą gospodarką Ameryki Południowej. Chiny są także państwem członkowskim „Złotego: BRICS i drugą co do wielkości gospodarką na świecie. Wzmocnienie wzajemnej współpracy gospodarczej w zakresie handlu i inwestycji jest zgodne z interesami obu krajów. Na tym tle w artykule omówiono kilka zagadnień podatkowych pojawiających się w sprawach dotyczących inwestycji przedsiębiorstw chińskich w Brazylii, z perspektywy umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania oraz protokołu podpisanego w 2022 r. Ze względu na różnice w umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania oraz krajowych systemach podatkowych, dla inwestorów z Chin inwestowanie w państwach członkowskich Unii Europejskiej, takich jak Polska, oraz inwestowanie w Brazylii będzie wiązało się z różnymi kwestiami podatkowymi. Różnice w kwestiach podatkowych prowadziłyby do różnych planów podatkowych. Większość doradców podatkowych w Chinach nie mówiła po portugalsku. Jest to realna przeszkoda uniemożliwiająca chińskim ekspertom podatkowym lub chińskim przedsiębiorstwom zarządzanie ryzykiem podatkowym powstającym na rynku brazylijskim. Makau, jako obszar niegdyś tak blisko powiązany z Portugalią, a obecnie niektórzy mieszkańcy nadal mówią po portugalsku, miejmy nadzieję, że może zbudować pomost między Chinami a Brazylią, jeśli Makau będzie miało plan podpisania atrakcyjnej dla Chin umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z Brazylią przedsiębiorstwa, a także posiada konkurencyjny krajowy system podatkowy.