Powstanie obowiązku sporządzenia dokumentacji cen transferowych a wątpliwości dotyczące zasad grupowania transakcji pomiędzy podmiotami powiązanymi od 2017 r. - Owczarek, Piotr (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2016)
Artykuł stanowi analizę nowelizacji przepisów w zakresie grupowania transakcji pomiędzy podmiotami powiązanymi, która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2017 roku. Znowelizowane przepisy odpowiedziały na część postulatów doktryny oraz zmiany, jakie dokonały się w realiach obrotu gospodarczego w ostatnich kilkunastu latach. Jednak nowe brzmienie ustaw o podatku dochodowym od osób fizycznych i prawnych przyniosło także wątpliwości interpretacyjne oraz wynikające z nich rozbieżności w orzecznictwie i praktyce działalności przedsiębiorstw. Autor artykułu, po ukazaniu przykładów odmiennych wykładni dotychczasowego oraz nowego brzmienia omawianych fragmentów ww. ustaw, dokonuje samodzielnej oceny regulacji, dochodząc do przekonania, że ratio legis ww. przepisów jest ograniczenie sytuacji powstawania obowiązku dokumentacyjnego do jedynie istotnych ekonomicznie transakcji pomiędzy podmiotami powiązanymi, mającymi wpływ na wysokość dochodu podatnika, a zatem zasadnym jest – w kontekście progów określonych w ww. ustawach – nakładanie na podatnika obowiązku sumowania jedynie transakcji i zdarzeń jednego rodzaju. Wskazując jednak na istotne rozbieżności interpretacyjne oraz zbliżający się okres podatkowych rozliczeń rocznych autor składa postulat dokonania ogólnej interpretacji przepisów w ww. zakresie, która to interpretacja – w brzmieniu potwierdzającym tezy artykułu – zostaje wydana w dniu 24 stycznia 2018 roku.