Znaczenie „beneficial owner” w kontekście kontraktów „total return swap” oraz „futures”. Analiza orzecznictwa sądów szwajcarskich z polskiej perspektywy - Jakubowska, Dorota (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2016)
Artykuł szczegółowo omawia przełomowe wyroki szwajcarskiego Sądy Federalnego dotyczące problematyki ustalenia rzeczywistego beneficjenta w przypadku transakcji na instrumentach pochodnych. Wskazuje kluczowe przesłanki, na których oparł się Sąd dokonując wykładni pojęcia beneficial owner. Na tle wyroków Sądu Federalnego zaprezentowano także rozstrzygnięcia polskich organów podatkowych i sądów administracyjnych dotyczące beneficjenta rzeczywistego.