Integracja wokół regionalnych celów rozwojowych. Dyskurs wykorzystywania Europejskiego Funduszu Społecznego w województwie opolskim - Wieczorek, Robert (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2019)
Artykuł prezentuje analizę dyskursu dotyczącego Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS) w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Opolskiego, obecnego w regionalnych mediach. Artykuł przedstawia wielopoziomowe uwarunkowania instytucjonalne odnośnie dyskursu na temat EFS, który toczy się wokół integracji celów rozwoju regionalnego. Następnie w artykule dokonano analizy dyskursu EFS w regionalnych mediach. Porównanie uregulowań z dyskursem medialnym pokazuje istotne rozbieżności między nimi, co staje się argumentem na rzecz pewnej niezależności dyskursu regionalnego od regulacji instytucjonalnych. Artykuł wyjaśnia, że integracja wokół celów rozwoju regionalnego nie jest głównym dążeniem oraz nie jest realizowana zgodnie z uregulowaniami zewnętrznymi.