Rozwój Kościołów protestanckich w Ameryce Łacińskiej - Kozłowska-Socha, Zofia (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2012)
W artykule przedstawiono rozwój Kościołów protestanckich w Ameryce Łacińskiej na przykładzieczterech krajów (Meksyku, Kuby, Brazylii i Gwatemali). Praca obejmuje okres od czasówkonkwisty i momentu powstania pierwszych wspólnot protestanckich w XVIII w., poprzez czasbardzo intensywnego rozwoju w XX w., aż do czasów obecnych. Celem pracy było wyjaśnienieprzyczyn niezwykle bujnego rozwoju protestantyzmu na kontynencie południowoamerykańskim,wraz z określeniem wpływu polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych na rozwój misjiKościołów amerykańskich na tym obszarze.