Początki i rozwój geografii w wieloetnicznym Gdańsku - Wendt, Jan A. (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2016)
Celem artykułu jest ukazanie rozwoju i zmian w nauczaniu geografii na poziomie akademickim w wielokulturowym Gdańsku. Wprawdzie historia gdańskiej geografii, rozumianej jako kierunek studiów akademickich, jest stosunkowo krótka i sięga pierwszej połowy XX w., Gdańsk, miasto od samego swojego początku zamieszkane przez Polaków, Niemców i Kaszubów, kupców z miast hanzeatyckich, z Żuławami, zasiedlonymi przez Holendrów, z dzielnicą Stare Szkoty z jej szkockimi mieszkańcami, stał się miastem o zróżnicowanej strukturze etnicznej i wyznaniowej, która sprzyjała i chętnie przyjmowała nowinki naukowe, zwłaszcza przydatne w handlu i żegludze morskiej.