Rodzinne mauzolea – prawosławne dziedzictwo województwa łódzkiego - Zdyb, Magdalena (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2018)
Osadnictwo ludności prawosławnej w województwie łódzkim było związane z rosyjskim aparatem administracyjnym po powstaniach listopadowym i styczniowym. W artykule zostaną przedstawione prawosławne mauzolea rodzinne, usytuowane w województwie łódzkim. Ze względu na podobną genezę analizie poddano mauzolea zlokalizowane w Jeżowie, Chróścinie i Uniejowie. Celem autorki artykułu jest określenie położenia, współczesnych form własności oraz stanu zachowania badanych obiektów w krajobrazie kulturowym.