Aktywność społeczna oraz relikty dziedzictwa materialnego ewangelików augsburskich w Pabianicach - Klimek, Anna (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2012)
W artykule, odwołującym się do zagadnień z zakresu geografii politycznej i historycznej, przedstawiono specyfikę aktywności społecznej (w tym oświatowej i kulturalnej) wiernych Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Pabianicach oraz scharakteryzowano należące do niego relikty dziedzictwa materialnego.