Yves Lacoste jako geograf i geopolityk - Eberhardt, Piotr (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2014)
W artykule przedstawiono światopogląd ideowy i dokonania twórcze wybitnego francuskiego uczonego Yves’a Lacoste’a. Jest on nestorem francuskich geografów i geopolityków oraz emerytowanym profesorem Uniwersytetu Université Paris VIII. Zaprezentowano założenia teoretyczno-metodologiczne oraz walory merytoryczno-interpretacyjne jego głównych dzieł naukowych. Dzięki inicjatywie i dużemu autorytetowi w środowisku intelektualistów francuskich utworzył znaną szkołę geopolityczną oraz patronował wychodzącemu od kilku dziesięcioleci pismu naukowemu pt. „Hérodote”, w którym są zamieszczane regularnie opracowania z zakresu geografii politycznej, geopolityki i geostrategii.