Krajobraz historyczno-polityczny separatystycznej Katalonii - Kozłowska-Socha, Zofia (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2014)
W artykule przedstawiono spektrum polityczne i kulturowe oraz zarys historii Katalonii w okresie od VIII w. aż do czasów obecnych. Celem pracy było przedstawienie korzeni i przyczyn rozwoju ruchu separatystycznego w Katalonii.