Struktura władzy i podziały administracyjne obwodu kaliningradzkiego - Palmowski, Tadeusz (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2014)
Obwód kaliningradzki stanowi jeden z 89 podmiotów Federacji Rosyjskiej. Nowy samorząd, wykorzystujący standardy europejskie, wprowadziła tu ustawa federalna przyjęta w 1995 r. Najwyższym organem ustawodawczym władzy państwowej obwodu jest Kaliningradzka Duma Obwodowa. Funkcjonuje ona na równi z gubernatorem. Podział administracyjny obwodu od 2010 r. składa się z trzech poziomów. Pierwszym jest cały obwód. Drugi poziom stanowi sześć miast o znaczeniu obwodowym i jedno osiedle miejskie. W skład poziomu trzeciego przyporządkowano 66 gmin, z tego 19 miejskich oraz 47 gmin wiejskich.