Dziedzictwo pogranicza i tendencje rozwoju ludnościowego na obszarze przygranicznym między Albanią a Czarnogórą - Axhemi, Sokol (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2018)
W artykule omówiono wybrane kwestie dotyczące stosunków transgranicznych między Albanią a Czarnogórą, takie jak rozwój populacji i związane z tym problemy społeczne na badanym obszarze w ujęciu przestrzennym. Szczególną uwagę skoncentrowano na zagadnieniu specyfiki ludnościowej miast Szkodra i Malësia e Madhe w części obszaru przygranicznego Albanii oraz miast Kraji, Ulcinj, Plava, Gucia i Tuzi na obszarze przygranicznym Czarnogóry. Wzięto pod uwagę m.in. liczebność ludności w ujęciu dynamicznym, cechy społeczno-kulturowe oraz czynniki, które wpłynęły na ich ewolucję. Wskazano ponadto na tendencje rozwojowe i problemy społeczne z uwzględnieniem kwestii dziedzictwa po obu stronach badanej granicy.