Regiony historyczne i podziały administracyjne na ziemiach rumuńskich - Wendt, Jan A. (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2014)
Praca stanowi kontynuację (Wendt 2003, 2004, Wendt, Ilieş 2004) podjętej dziesięć lat temu próby przedstawienia geograficznych i geopolitycznych czynników zmian w podziałach administracyjnych ziem rumuńskich. Starano się uwzględnić i wskazać na wpływ uwarunkowań geograficznych, zwłaszcza orograficznych i sieci rzecznej na kształtowanie się granic/barier naturalnych zarówno wewnątrz kraju, jak i na jego zewnętrznych granicach. Wychodząc od regionalizacji fizycznogeograficznej poprzez układ historycznych regionów na ziemiach rumuńskich, pokazano powstanie pierwszych granic administracyjnych w kraju. Wskazano także na rolę czynników geopolitycznych, wśród których na kształtowanie się granic Rumunii, jej regionów historycznych i administracyjnych największy wpływ miały trzy wojny toczone na Bałkanach w latach 1913–1945 oraz zmiany przynależności Besarabii, a także terytorium Siedmiogrodu zamieszkanego przez ludność węgierską. Przedstawiono także współczesne propozycje zmian podziałów administracyjnych i tworzenia nowych regionów. Z jednej strony uwzględniają one unijne normy prawne, stawiane Rumunii w procesie akcesji i po uzyskaniu członkostwa UE. Z drugiej strony propozycje nowych podziałów administracyjnych uwzględniają tradycje regionalne i historyczne uwarunkowania kształtowania się regionów rumuńskich.