Cieszyn-Czeski Cieszyn - wybrane aspekty funkcjonowania miasta podzielonego na granicy polsko-czeskiej w kontekście transgranicznej mobilności mieszkańców - Dołzbłasz, Sylwia (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2015)
Głównym celem artykułu jest analiza otwartości transgranicznej firm usługowych działających w mieście podzielonym Cieszyn-Czeski Cieszyn i powiązań między mieszkańcami obu miast. Elementy podlegające badaniu stanowią jedynie fragment całokształtu relacji transgranicznych, na które składa się cały kompleks relacji w sferze politycznej czy też gospodarczej. Jednakże kwestia otwartości firm na klientów z drugiej strony granicy oraz motywacje i częstość przekraczania granicy przez mieszkańców, a także percepcja sąsiadów stanowią istotny aspekt praktyk transgranicznych. Ich analiza pozwala na identyfikację charakteru powiązań transgranicznych o wymiarze lokalnym z punktu widzenia codziennego życia mieszkańców miasta podzielonego granicą państwową. Analiza przestrzeni instytucjonalnej pozwala uchwycić kształtowanie się procesów oddolnych, które są w znacznej mierze niezależne od inicjatyw podejmowanych przez władze lokalne.