Rozwój centrum Ostrawy a problemy zarządzania miastem - Rumpel, Petr; Slach, Ondrej; Boruta, Tomáš (Space – Society – Economy, 2009)
Artykuł zajmuje się rozwojem centralnej części miasta Ostrawy w kontekście zastosowania idei City Management. Centra miast są wszędzie konfrontowane z coraz liczniej powstającymi dużymi ośrodkami handlowymi poza terenami zwartej zabudowy w ostrej walce konkurencyjnej o utrzymanie swojej siły nabywczej, atrakcyjności inwestycji i ogólnego wizerunku. Ostrawa jest typowym miastem przemysłowym, gdzie problemy są zwielokrotnione poprzez specyficzną strukturę zabudowy. W pierwszej części artykułu przedstawiona jest idea City Management oraz jej organizacyjne, instytucjonalne i ekonomiczne aspekty. Główna część artykułu koncentruje się na analizie dwu z zasady diametralnie różnych projektów, które powinny mieć i mają na celu poprawę atrakcyjności centrum miasta Ostrawy.